Selecteer een pagina

Dinsdag 17 april, 19.30 uur Bibliotheekcafé de Meridiaan Toegang gratis

Na het succes van vorig jaar geeft kunsthistorica Frederike Upmijer weer een lezing op uitnodiging van de Stchting Open Ateliers Almelo en Bibliotheek Almelo.
De lezing wordt gegeven vooruitlopend op de Open Ateliers Almelo in het weekend van 22 en 23 september 2018.

Dit keer over de Art Nouveau in Nederland waar van 21 april t/m 28 oktober een expositie te zien is in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Rond 1900 zijn veel ontwerpers en kunstenaars op zoek naar een nieuwe en betere samenleving. Er ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in.

De grote selectie van meer dan 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, biedt een rijk beeld van deze tijd. De insteek van de tentoonstelling is interdisciplinair en duidt de stroming in overkoepelende thema’s als ‘Terug naar de natuur’ en ‘Verlangen naar het Oosten’. Naast het accent op de versmelting van de kunsten, is er aandacht voor afzonderlijke ontwerpers. Verder is er aandacht voor specifeke motieven en details, voor de invloed van het ontwerponderwijs en de band met Den Haag, een belangrijk centrum van de Art Nouveau in Nederland.

Spreekster Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is freelance werkzaam. Ze geeft lezingen, colleges en rondleidingen en begeleidt regelmatig culturele reizen in en ook buiten Europa.

Pin It on Pinterest

Share This